Nadat de woning was aangekocht werd ik gevraagd om het gezin met twee kinderen te helpen met het ontwerp voor de verbouwing en de verduurzaming. De vorige eigenaar had sinds 1977 weinig aan de woning verandert. De nieuwe eigenaren komen van een moderne woning uit 2001 met energielabel A. Om hun nieuwe woning comfortabel en weer een fris eigen karakter te geven is de woning grondig verbouwt voordat ze zijn verhuisd.

Het halletje was rommelig qua indeling en ook onduidelijk waar nu de warme schil van de woning loopt. Het toilet is gedraaid, er is een tussendeur geplaatst tussen hal en voordeur en de deur naar de woonkamer is verhoogd en richting hal verplaatst. De nieuwe binnendeuren en de achterdeur hebben een gelijke hoogte en vergelijkbare indeling. De wand tussen de woonkamer en de keuken is weg gehaald. Door de draaiing van het toilet is de woonkamer/keuken ruimer geworden. De gevel-vullende nieuwe achtergevel pui maakt er een lichte ruimte van, ondanks het lage plafond.

Op de verdieping heb ik het ontwerp gemaakt voor een nieuwe badkamerinrichting, inclusief de tegelkeuze en ontwerp inbouwkast.

De zolderverdieping is volledig gestript. De volledige hoogte wordt nu benut, in de slaapkamer en in de werkkamer. Om de werkkamer gedeeltelijk af te schermen en om ruimte te maken voor de vele boeken is er een boekenkast op maat gemaakt.

De woning is compleet na-geïsoleerd, de spouwmuren, begane grondvloer en het dak. Er is een zo hoog mogelijke isolatiewaarde behaald. Daarbij is er ook gekeken naar het type isolatiemateriaal, wel of niet ecologisch. Op de begane grond heeft de nieuwe pui en het zijgevelraam triple glas gekregen. Op zolder is al het glas vervangen door HR++ glas. De kierdichtingen zijn verbeterd. Er is een ventilatiesysteem toegevoegd en er is een nieuwe ketel geplaatst. Een ventilatiewarmtepomp is overwogen maar in deze fase te kostbaar. Het dak van de berging is voorzien van sedum, waarmee het bijdraagt aan klimaatadaptatie.

Het gehele proces heb ik begeleid. Van het maken van het eerste schetsontwerp tot het begeleiden van de verbouwing. Het is een ruime, lichte en goed geïsoleerde woning geworden.

Reactie van de klant:
Monique heeft de verbouwing van ons huis van begin tot eind fantastisch begeleid, met geweldig eindresultaat. Ze zorgde er voor dat geheel bouwkundig én architectonisch verantwoord is en bovendien comfortabel en zo duurzaam mogelijk.

soort project: Renovatie, verbouwing en verduurzaming woning Voorschoten
jaar: 2020-april 2021
opdrachtgever: Particulier
aannemer: Nivo Bouw
architect: Monique Rijksen