#massiefhoutbouw #biobased #inspiratie

Nieuwbouw woning, Roosendaal

Een woning gebouwd in 2011-2012. Biobased, gebouwd met een massief houten bouwsysteem  

Het is alweer een tijd geleden dat ik deze woning heb bezocht. Dat was in augustus 2018, tijdens een rondleiding door de eigenaren. De woning is gebouwd met massief hout en dat ruik je als je binnenkomt. Heel erg fijn!

De eigenaren zijn ontzettend blij met hun woning. Er is 1 klein nadeel, en dat is dat er door het dakraam, door het groene dak meer insecten binnenkomen.

De stikstofcrisis
Zoals inmiddels bekend dient de stikstofuitstoot in de bouw beperkt te worden en moeten we dus over op emissieloos bouwen. Nieuwbouwwoningen moeten al bijna energie neutraal neergezet worden, met nauwelijks stikstofuitstoot tijdens het gebruik. Het knelt dus vooral in de aanlegfase; tijdens de bouw. Dat emissievrij bouwen hier uitkomsten voor biedt is nog lang niet voor iedereen duidelijk

De materialen
Een bouw zonder emissies vergt het gebruik van schone materialen. Formeel hoef je het niets eens mee te nemen in de stikstofberekening voor de bouw. Maar bij het produceren van bouwmaterialen wordt er enorm veel stikstof en CO2 uitgestoten. Emissievrij bouwen in hout en natuurlijk materialen voorkomt de uitstoot bij de productie van deze materialen. Sterker nog, de ‘productie’ slaat CO2 op!

Houtbouw is eenvoudig, volledig te prefabriceren en licht in gewicht. Dat betekent dus veel minder uitstoot door vrachtverkeer. Dus ook met het transport valt enorm veel winst te behalen.

Het zoveel mogelijk prefabriceren van de houtbouw zorgt ervoor dat de colonne aan bestelbusjes van onderaannemers naar de bouwplaats flink beperkt blijft.

Bij het ontwerp van de woning in Roosendaal waren ze dus 10 jaar geleden al heel erg goed bezig! Goed voor de stikstofuitstoot maar het is ook een hele mooie woning met een hele fijne sfeer die erg lekker ruikt.

Massieve houtbouw
Bij houtbouw zijn er in het algemeen twee grote bouwtechnieken: houtskeletbouw en massieve houtbouw.

Bij houtskeletbouw wordt er een skelet opgebouwd uit staande balken en stijlen, met aan beide kanten een houten plaat of gipsplaat. Daartussen wordt de isolatie geplaatst. In de afgewerkte woning is er bij houtskeletbouw dus meestal nog weinig hout aanwezig.

Bij massieve houtbouw wordt de woning opgebouwd uit massieve, vierzijdig geschaafde houten balken. Die balken worden boven elkaar geplaatst met een tand-en-groefsysteem.

De traditionele stenen worden bij massieve houtbouw vervangen door een massief houten wand. Deze wanden zijn ook geprefabriceerd, dus als ze aankomen op de werf zijn alle uitsparingen al uitgezaagd en zijn ze meteen klaar om geplaatst te worden.

Informatie over de woning

Opdrachtgever: particulier
Architect: Ro&Ad architecten
Aannemer: Bouwpuur
Begeleiding, advisering, bouwsysteem en bouw: Nur-Holz

Lees hier meer over de woning, welke materialen zijn toegepast, welke Rc-waardes zijn behaald en de uitgangspunten voor het ontwerp:
www.biobasedbouwen.nl
www.bouw-puur.nl