#kennisenervaringdelen #vanhetgas #vanbouwvalnaarthuis

De twee-onder-een-kapwoning uit 1917 van een jong stel

Van bouwval naar energieneutrale én mooie woning

Vaak hebben mensen die hun woning duurzaam hebben verbouwd heel veel zelf uitgezocht. Ze maken de plannen zelf of met een architect en adviseurs. Geen enkele gekozen oplossing is gelijk. Iedere woning is uniek, passend bij de bewoners.

 • Hoe hebben ze het project aangepakt?
 • Waarom maken mensen bepaalde keuzes?
 • Wat zijn de ervaringen nadat de verbouwing klaar is?
 • Is het een fijne, mooie en comfortabele woning geworden?

Je kunt het allemaal zelf bedenken door er over te lezen maar veel leuker en waardevoller is het om ervaringsverhalen en adviezen te horen van mensen die het zelf al gedaan hebben.

Ga langs bij mensen tijdens de Duurzame Open Huizendag

Tijdens de Duurzame Open Huizendagen kun je woningen bekijken van mensen die bezig zijn of de woning al duurzaam hebben verbouwd, naar Nul-op-de-Meter of energieneutraal. Vaak zijn het ook nog hele mooie woningen geworden zoals de woning in Rotterdam die ik ben wezen bekijken.

De houtmaat wordt te grof met triple glas
Kies je voor HR++ glas of voor nieuwe geïsoleerde kozijnen met triple glas?

Ik had deze woning uitgezocht omdat hij energieneutraal is verbouwd en de eigenaren hebben gekozen voor nieuwe geïsoleerde kozijnen met triple glas. Een argument van bewoners van een andere bezochte woning om niet voor triple glas te kiezen, was de keuze voor een slanke detaillering. De houtmaat zou te grof worden met triple glas.

Het gaat niet alleen om een zo duurzaam mogelijke woning te maken, het moet ook een fijn en mooi thuis zijn

Ik was benieuwd naar de redenen waarom de mensen van deze woning juist wel gekozen hebben voor de nieuwe geïsoleerde kozijnen met triple glas. Zie op de foto’s het verschil tussen kozijnen met en zonder triple glas.

 • De eerste foto is een foto van de woning bij de buren, met enkel glas.
 • De foto ernaast is met geïsoleerde kozijnen met triple glas.

De verschillen ontdekt?

Zoals je kunt zien is er geen verschil tussen de oude en de nieuwe kozijnen. De oude kozijnen kunnen heel goed, met behoud van de oude detaillering, nagemaakt worden met alle nieuwe eisen erin verwerkt. De schuiframen zijn vervangen door draai-kiep ramen. Er zijn ventilatieroosters in toegevoegd. De kieren bij de aansluiting op de muren zijn gedicht. Geen last meer van koudeval als je voor het raam zit, ook zonder radiatoren. Er zijn voor deze kozijnen dus geen verschillen te zien maar het is binnen wel veel comfortabeler geworden.

De woning kan alleen met een houtkachel warm gestookt kan worden

Dat komt uiteraard ook doordat de schil hoogwaardig is geïsoleerd. Op hun eigen website kun je lezen over de keuze voor Multipor, een natuurlijk product, als isolatie die aan de binnenkant is geplaatst. Binnenkort gaan ze een decentrale ventilatie met WTW installeren en delen ze hun ervaringen met het type apparaat, het systeem wat ze hebben gekozen. Lees er alles over op: http://helpikhebeenhuis.nl/

Hoe realiseer ik mijn woondroom?

De mensen die ik nu help met het ontwerp voor de ruimtelijke en duurzame verbouwing van hun woning uit 1921 willen de woning stapsgewijs naar energieneutraal brengen. De afweging die de bewoners moeten maken is of ze gaan bezuinigen op de geïsoleerde kozijnen met triple glas of juist niet.

 • Wat is het prijsverschil?
 • Wat is het verschil in beeld?
 • Welk materiaal?
 • Wat leveren beide keuzes op qua comfort en energiebesparing?
 • Zonder radiatoren, is het dan comfortabel genoeg VOOR ONS?

Lees hier meer over het project

Mijn advies is: Ga het ervaren bij anderen thuis! Ga luisteren naar de beweegredenen van andere mensen, hoe zij de keuzes hebben gemaakt. Het zelf kunnen zien, ruiken en voelen maakt waarschijnlijk duidelijk wat voor jou, voor jullie een goede keuze is. De ontmoeting met andere mensen die hun duurzame woondroom al hebben gerealiseerd is ook nog eens heel erg leuk!

Hoe maak jij van je oude, of bouwvallige huis een fijn en duurzaam thuis?

Wil je het niet (allemaal) zelf doen? Heb je hulp en advies nodig bij het ontwerp van de ruimtelijke en duurzame verbouwing? Wil je dat ik mee denk? Neem contact op dan bespreken we wat ik voor je kan betekenen.

Of kom langs op het gratis spreekuur, vrijdag van 13 – 17 uur, op afspraak.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen