Ontwerpstudio voor kids: Stad van de Toekomst

Stad van de Toekomst

Soort project: Stad van de Toekomst
Jaar: augustus 2013-november 2013
Opdrachtgever: Museon, Den Haag
Architect: Monique Rijksen

MUSEON – Stad van de Toekomst
Ontwerpstudio: Maquettes bouwen met kinderen

We gingen aan de slag met het thema Energie, een Huis vol Energie. We hebben het gehad met de kinderen over wat energie nou eigenlijk is. Energie is brandstof, elektriciteit.  Hoe kan je met duurzame energie jouw huis verwarmen en elektriciteit opwekken? Wordt jouw huis energieneutraal? Energie is ook de zin om iets te doen.  Hoe ziet een huis eruit waar jij energie van krijgt?! Waar wordt jij blij van? Waardoor krijg jij bijvoorbeeld zin om te leren, te spelen of later om te werken? Ons  lichaam heeft ook energie/brandstof nodig in de vorm van eten en drinken.  Komt er in of bij jouw huis vol energie ook een tuin om eigen eten te verbouwen?

Dat prikkelde zeker de fantasie bij de kinderen (en de ouders). Ze gingen vol enthousiasme direct aan de slag. Het resultaat is heel divers. Hele creatieve bouwwerken waarbij aan alle vormen van energie veel aandacht is besteed. Er is een bejaardentehuis gebouwd waar je oud kunt worden.  Er is een combinatie van verschillende bouwwerken gemaakt die allemaal met elkaar verbonden zijn en energie aan elkaar doorgeven:  een huis op zonne-energie, waterzuivering op windenergie, hamster in rad en robot op de trampoline. Er is een waterhuis met een grote windmolen gemaakt omdat het meisje van zwemmen houdt en daar dus energie van krijgt. De energie voor het huis komt van de windmolen.

Er is ontzettend hard gebouwd door heel veel kinderen. Soms alleen en vaak met de ouders , vrienden of met opa en oma. Ik vond het ontzettend leuk om te mogen meehelpen. Ik heb er zeker veel energie van gekregen. Jullie ook?