Voor kinderen

workshops kinderen

4kids-workshop

Ben je directeur van een basisschool of unitmanager van een kinderopvangcentra? Gaan je verbouwen, intern en/of extern en wil je de kinderen en leerkrachten mee laten denken en ontwerpen? Wil je kinderen laten kennismaken met het beroep van architect? Wil je een speciale serie lessen-workshops aanbieden aan de kinderen?

Dan is de 4kids-workshop iets voor jou!

Samen met de gebruikers gaat de architect een ontwerp maken voor jullie verbouwing. Een ontwerp die rekening houdt met de behoeftes, verlangens en dromen van alle gebruikers. De gebruikers zijn de experts van hun gebruik, ervaring en beleving van de ruimtes.

Hoe kan een ontwerpproces er uit zien?

”Op de la Reyschool was mij door de directeur gevraagd om mee te denken met de werkgroep, bestaande uit leerkrachten, over de inrichting van het nieuwe verhalenatelier en de bieb. De ideeën die de werkgroep al had zijn concreet gemaakt in tekeningen en schetsen. De gebruikers zijn echter niet alleen de leerkrachten en de directeur. Wat maakt de ruimte straks ook voor de leerlingen een fijne en inspirerende plek? Wat is de favoriete lees-, luister- en kijkplek van de leerlingen? Om daar achter te komen hebben we een aantal workshops gedaan met de kinderen. Dit heeft hele waardevolle en ook verrassende ideeën opgeleverd voor de school. Al deze ideeën zijn samen met de werkgroep vertaald in een ontwerp voor de ruimte. En uitgevoerd.”

Wat levert het op?

een school of opvang van en voor de gebruikers

betrokkenheid

leren samenwerken aan een ontwerp en nadenken over de uitvoering

inzicht in de diverse rollen: wat is de rol van de directeur? wat vinden de leerkrachten belangrijk en waarom? wat doet een ontwerper?

Een opbouw van de workshop

– korte presentatie over wat een architect doet,

– warming-up: collages en tekeningen maken, erover praten en samen een woordspin maken,

– maquettes maken,

– het AanTafelkleed spel spelen,

– afsluitende presentatie.

Workshop: ‘als het nou eens zou kunnen’

Ruimte is bepalend voor het dagelijks handelen van iedereen die zich hierin bevindt. Een goed ingerichte ruimte ondersteund je welbevinden en werkt inspirerend voor spel, geeft een plek voor activiteiten, presenteren, samenwerking of alleen mogen zijn, emotionele veiligheid en uitdaging.

Wegens de snelheid van inrichtingsprocessen, missen we vaak de dieper achterliggende gedachten, waardoor men door gebrek aan inzichten, voor ‘teveel’ kiest, of voor ‘van alles een beetje’. Beide leiden niet tot het smaakvolle interieur dat mensen/kinderen goed doet.

Wil je leren om de kansen van de omgeving maximaal te benutten en bewust daarop te kunnen gaan sturen? Wil je de gebruikers betrekken en hun ideeën, wensen en ervaringen van de beleving van ruimtes benutten om er die eigen(zinnige) ruimtes van te maken? Deze workshop gaat je daarbij helpen. Voor iedereen die in de kinderopvang werkt of op scholen. Ook voor de kinderen is er een echte architectenworkshop.

de 4kids-editie

Het AanTafelkleed spel is op maat gemaakt voor kinderen. Met behulp van het AanTafelkleed wordt er gebrainstormd. De leerlingen vertegenwoordigen zelf alle gebruikersgroepen. Dit zijn de directie, de leerkrachten, de leerlingen en bijvoorbeeld de voorleesouders. Samen moeten ze tot 1 ontwerpoplossing zien te komen waarbij ze rekening moeten houden met de wensen en eisen van alle gebruikers. De spelkaarten leggen per ronde en per groep uit wat er verwacht wordt. Er zijn wildcards om in te zetten als je het ergens niet mee eens bent. De ideeën worden door de leerlingen direct op het kleed getekend en geschreven.

Maak een maquette van jouw ontwerp

Wil je de kinderen een workshop maquette bouwen laten doen? De kinderen laten kennismaken met het beroep van architect? Techniek op een originele manier introduceren op de school?

De workshop, het ontwerp en de maquette, wordt afgestemd op jullie vraag. Wat zijn de thema’s waar de school op dat moment mee bezig is? Gaat het om de vernieuwing van je school, je omgeving of wellicht jouw droomhuis? De workshop kan verspreid worden over een aantal lesuren of als naschoolse activiteit worden aangeboden.

Graag ga ik in gesprek om te kijken wat ik voor jullie kan betekenen.