Groen Schoolplein, Den Haag

Samen met de kinderen, leerkrachten en ouders ontworpen groen schoolplein. Waar kinderen spelen, in contact met de natuur.

soort project: Workshops met de kinderen, leerkrachten en ouders. Ontwerp en begeleiden van de bouw
jaar: 2016-2017
opdrachtgever: De la Reyschool, Henri Reijgersberg
hovenier: Heijber & Verkelij Hoveniers
speeltoestellen leverancier: Speelmaatje B.V.
architect: Monique Rijksen

Met speciale dank aan Franka Konig voor het helpen bij de workshops, bij het maken van het beplantingsplan en het meedenken tijdens de uitvoering. De andere ouders die mee hebben ontworpen en hebben geholpen bij de workshops zijn: Gerben, Andreea, Siham en Roy. En uiteraard de leerkrachten en de directeur.

Wat is dit ontzettend dankbaar werk. Het is fantastisch om te zien hoeveel plezier de kinderen hebben met bijvoorbeeld de waterpomp. Zo druk als ze zijn met het verplaatsen van stammetjes en ander materiaal op de helling om het water naar de zandbak te laten lopen. De kinderen die met blote voeten in het water en het zand aan het spelen zijn. Het stoere klimrek met duikelrekken en touw wordt ook veel gebruikt. De bloemenweide gonsde van de bijen en andere insecten in de zomer. In de bouwhoek wordt wat afgesjouwd met houten stammen en snoeiafval. In de moestuin staat een zelfgebouwde insectentoren en in de bakken staan spruitjes, boerenkool, tomaten maar ook weer veel bloemen. Wat een verandering, van een saai plein met alleen grijze stoeptegels naar een pareltje (zoals de gemeente opmerkte)

Reactie Henri Reijgersberg, directeur: ”Als je een schoolplein wenst dat door kinderen ontworpen is,  dan zou ik zeker kiezen voor de werkwijze van Monique Rijksen. Ze weet de ideeën van kinderen te vertalen naar een praktische vormgeving. In korte tijd wist zij kinderen uit te dagen en liet hen maquettes bouwen, waarna in gezamenlijk overleg, met team, ouders, en buurt een mooi ontwerp is gemaakt.  Met dit ontwerp zijn diverse hoveniers uitgenodigd een offerte te maken.  Ook hierbij was een belangrijke rol voor Monique weggelegd. Het gehele proces heeft zij mij veel werk uit handen genomen en is er een geweldige groene speelplaats gekomen.  De speelplaats op de Voorthuizenstraat van de la Reyschool is er echt een geworden waar gespeeld wordt. Wij (en kinderen en ouders)  zijn er erg blij mee.”