Verbouw De la Reyschool

De la Reyschool 2, Den Haag. Ontwerp verbouwing Gelderlandschool tot de la Reyschool 2

Soort project: De la Reyschool 2, Den Haag. Ontwerp verbouwing Gelderlandschool tot de la Reyschool 2
Jaar: april-augustus 2015
Opdrachtgever: Stichting Haagse Scholen en De la Reyschool
Schilder: Leertouwer Schilders & Vastgoedonderhoud BV, Juriën Leertouwer
Architect: Monique Rijksen

Vorige week ben ik op de eerste schooldag in het getransformeerde schoolgebouw wezen kijken. Benieuwd of de leerkrachten blij zijn met de nieuwe kleuren en de verbouwing. En even kijken en horen of alles conform het kleurenschema is gedaan. 1 deur had de schilder wit geschilderd terwijl die geel moest zijn. Gebeld met de schilder en de volgende ochtend hebben ze die overgeschilderd. Iedereen van de school is erg blij met de nieuwe uitstraling. Fris, vrolijk en kleurrijk waren de reacties. Precies zoals ze hadden aangegeven dat hun wens was. De school staat er! De gekleurde deuren binnen maken het voor de kinderen meteen duidelijk waar welke ruimte is. Het onderwijssysteem is zichtbaar in de school.

Dat ik weer buiten was stond er een moeder met haar kind op de fiets naar de school te kijken. Ze vroeg me of ik van de school was. Ik legde uit dat ik architect ben en de school geholpen heb met de verbouwing. Daarnaast ben ik ook de moeder van… Mijn dochter zit op De la Reyschool (1). Ze had zelf haar zoon ingeschreven voor de tweede locatie maar twijfelde erg of dat een goede keus was. Ze had besloten om na de zomervakantie nog even langs te fietsen om te gaan kijken. Ze vond de school er namelijk helemaal niet mooi en aantrekkelijk uitzien. Ze vond het nu erg mooi geworden! Ik vertelde haar nog over het onderwijssysteem en hoe fijn en goed ik en mijn dochter de school vinden. Ze was overtuigd! Haar zoon gaat naar De la Reyschool 2.

Op de eerste locatie hangt een bord waar op staat:
waar kinderen spelen
waar kindertaal spreekt
waar kinderen leren
een school is geen gebouw

Dat klopt uiteraard. Maar kinderen leren en spelen in en om een gebouw. Gebouwen hébben invloed op mensen, op comfort, op gezondheid, op veiligheid, op hoe we ons voelen, kortom op ons welbevinden. De uitstraling van het schoolgebouw heeft dus ook invloed op de keuze van ouders voor een school voor hun kinderen. Het gebouw geeft mede de identiteit van de school weer. Als ouder wil je graag dat je kind in een fijne, veilige en gezonde omgeving leert. Met plekken waar ze zich kunnen terugtrekken en plekken waar ze uitgedaagd worden. En dat is volgens mij gelukt.

Beste Monique,

Hartelijk dank voor al je werk t.a.v. het opknappen van het gebouw  aan de Voorthuizenstraat .  De dependance van de  “De la Reyschool” heeft hierdoor een “eigen”  gezicht gekregen.
Jouw kennis,  visie en ideeën waren voor ons verfrissend en leidend. Het resultaat mag er dan ook zijn. Er staat een gebouw dat er weer als nieuw uitziet.  Het is de investering dubbel en dwars waard geweest.  Ook de reacties die ik gekregen heb van het bestuur en niet onbelangrijk de ouders waren zeer positief.  Dank.

Henri Reijgersberg

Directeur “De la Reyschool”