Leebrug II

Houtennieuwbouw 139 eengezinswoningen van sociale huur, 2-onder1 kap tot zeer dure vrijstaande woningen.

Soort project: Leebrug II, Houtennieuwbouw 139 eengezinswoningen van sociale huur, 2-onder1 kap tot zeer dure vrijstaande woningen.
Jaar:
1998-2000
Opdrachtgever: Ontwikkelingsverband Houten CV
Bouwer: Wilma Bouw b.v., Utrecht
Architect: Feekes&Colijn Architecten. Ernst Feekes, Monique Rijksen

Wat levert een prettig woonmilieu op? Iedere woning is onderdeel van een totaalontwerp. De bewoners reageerden spontaan en sloegen de handen in elkaar om gezamenlijk een braakliggend terreintje voor hun kinderen in te richten. Op deze wijze is de duurzaamheid van de wijk het beste gewaarborgd. De woningen zijn ruim van opzet en de bewoners kregen een keur aan opties voorgelegd om zo hun huis naar eigen wens op te bouwen. Om eenheid tussen het wonen thuis en in de wijk te realiseren is op vele manieren samenhang gebracht tussen alle woningen, van zeer dure koopwoningen tot de sociale woningbouw.
Daken met grote overstekken zijn in dit ontwerp beeldbepalend en worden op vele wijzen en hoogtes toegepast (een cascade van daken). Met nadruk is gekozen voor een buurt, waarin de eenheid van de buurt prevaleert boven zich sterk onderscheidende en opvallende woningtypen. De buurt heeft een sterke harmonie en is duidelijk herkenbaar. Bij de duurdere woningen konden de kopers in een gesprek met de architect, Monique Rijksen, hun wensen en ideeën bespreken om samen een ontwerp te maken voor de indeling van de ruimtes.