De Ellips, Go Energie besparen!

Energie Bespaarproject met als doel, het verlagen van de energierekening en advies over een veilige, gezonde woning. Projectplan, organisatie en uitvoering samen met de bewoners.

Soort project: Energie Bespaarproject met als doel, het verlagen van de energierekening en advies over een veilige, gezonde woning. Projectplan, organisatie en uitvoering samen met de bewoners.
Jaar: april 2014-februari 2015
Opdrachtgever: De Gemeente Den Haag
Architect: Monique Rijksen

Het project is specifiek voor de huurders van het complex De Ellips. Een gebouw met in totaal 162 voordeuren. Een deel van de woningen zit in het hogere huurprijssegment maar er zitten ook kleinere appartementen tussen in het sociale huursegment. De helft van het ovaalvormige gebouw heeft een lift met galerij ontsluiting. De andere helft wordt ontsloten door middel van portieken. De mensen zijn een afspiegeling van bewoners in de hele Stationsbuurt in Den Haag. Zowel hoog opgeleide starters, gezinnen met 9 kinderen als alleenstaande ouderen. Daarnaast ook een multiculturele mix van mensen. Er wonen veel kinderen door de opzet van het complex.

Er is gestart met de kinderen. Zij weten al heel veel, en vaak meer dan de volwassenen over energie besparen! Ik heb ze gevraagd mij te helpen de volwassenen te overtuigen om mee te doen met het besparen van energie. In diverse workshops zijn ze zeer enthousiast met het thema Energie aan de slag gegaan. De tekeningen met tips en adviezen zijn opgehangen in het hele complex. Na de volwassenen geïnformeerd te hebben middels een brief is er een Training Energiecoach gegeven voor geïnteresseerde volwassenen uit het complex die mee willen werken aan het project. Deze training is ontwikkeld en gegeven in samenwerking met het Haags Milieu Centrum, Lennart van der Linde en Amber van der Lans.

Er is een startmanifestatie, een ENERGIE Ellips FEEST gehouden op ons binnenterrein. Wat was het een ontzettende leuke en leerzame dag! Er kwamen veel bewoners voor informatie en om hun gratis energiebesparende producten uit te kiezen.

Er zijn nu 105 huishoudens die meedoen! Bij de mensen thuis is er advies op maat gegeven aan de hand van hun energierekening. Per onderwerp, stroom, verlichting, gas en water, wordt er naast advies over de energie besparende producten ook praktische tips gegeven over wat gedrag nog meer kan opleveren aan energiebesparing en aan €. De mensen hebben mogen kiezen voor gratis energie besparende producten ter waarde van 50 euro. Uit een breed assortiment kiezen ze die producten die zij goed kunnen gebruiken, passend bij hun leefwijze.

Er is ook voorlichting gegeven over gezond wonen, ventilatie en het gebruik van de installaties. Er is aangesloten met het project op de vervanging van de ketels en reiniging en afstellen van het ventilatiesysteem. Mensen krijgen de ‘gebruiksaanwijzing’ van hun woning.

Tijdens het project wordt een aantal keer de meterstanden opgenomen en er volgt nog een eindgesprek om een goede evaluatie te kunnen maken hoeveel het project aan CO2-reductie heeft opgeleverd. En een besparing op de energierekening!