Particulieren

Verbouwingsplannen en Verduurzamen?

Met welke vragen kan ik jou helpen?
Wil je je woning comfortabeler maken? Wil je energie besparen? Wil je onafhankelijk worden van de energieleveranciers? Heb je door gezinsuitbreiding meer ruimte nodig? Wil je thuis kunnen werken? Wil je een fijnere, praktischere, mooiere, lichtere, grotere woning? Wil je een gezonde woning? Wil je renoveren naar Nul op de Meter?

Duurzaam verbouwen begint met een goed plan

Voor je kunt beginnen met het duurzaam verbouwen van jouw woning moet je eerst weten wat belangrijk voor je is. Wat wil je bereiken met de verbouwing. Ken je huis, je gebouw, ken jezelf en de overige gebruikers en ken de context van je woning.

Als architect help ik je graag met de eerste stap, op weg naar jouw ideaal. Ik bied je inzicht in de ruimtelijke- en duurzame mogelijkheden van jouw huis, waarna je zelf de juiste keuzes kunt maken. Jouw eigen ideeën en wensen zijn daarbij mijn inspiratiebron.

201503 3D beeld-interieur 2 150825

Keukentafelgesprek met architect voor EUR 195

Maak een eerste stap
Benieuwd naar de meerwaarde van een architect? Kennismaken met mij en mijn manier van werken voor een vaste prijs. Ik kom thuis langs. We dromen, denken en doorgronden jouw/ jullie vragen en wensen. Ik help je met de eerste stap, op weg naar je ideaal. Een advies en ontwerpschets, in woord en uitgewerkt op papier.

Neem nu contact op voor meer informatie of voor het maken van een afspraak!
Monique Rijksen: 06 38 78 95 29, info@moniquerijksen.nl

Om tot een goede oplossing te komen is maatwerk nodig. In overleg maken we een traject op maat.

  • maatwerkadvies energiebesparing
  • ontwerpwerk, tekeningen en visualisaties
  • vergunningaanvraag
  • bouwkundig tekenwerk van ontwerp tot uitvoering
  • bouwbegeleiding, overleg met andere betrokken partijen

Meer weten wat ik voor je kan betekenen? Bel gerust.

Referenties

“Monique luistert en observeert met interesse en deskundigheid. Van daaruit rijkt ze opties en ideeën aan, die ze toetst op haalbaarheid. Ze heeft oog voor mens en materiaal, en dat maakt het fijn om met haar te werken.” (klant ervaring, juli 2013, Den Haag)

”Wij hebben er zeker iets aan gehad. We hebben alle mogelijke varianten op papier gezet en daar kwam  voor ons de beste optie uit. Dat pakte nog verrassend uit. We waren dan ook verbaasd dat we na 1 ochtendje thuis schetsen op het definitieve ontwerp uitkwamen, waar we het ook nog eens unaniem mee eens zijn. Dus nogmaals bedankt voor je hulp.”(klant ervaring, Woonbeurs 1 oktober 2013)

Energieneutraal bouwen: hoe doe je dat eigenlijk? Wat komt daarbij kijken en wie heeft er ervaring mee?

Heb je de ambitie om je woning energieneutraal te (ver)bouwen? Meld je dan aan op deze online community Huis vol Energie. Voor en door energiepioniers.

 

Samen wonen en leven

Bent u een groep bewoners die  in eigen beheer hun woning bouwt? Wilt u graag advies en begeleiding bij de ideevorming? Wilt u samen ontwerpen aan uw gezamenlijke leefomgeving? 

Er zijn verschillende vormen: collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), centraal wonen, gestippeld wonen, collectief huren of kopen, groepswonen voor ouderen, Karakterpanden, enzovoorts. Het kan dus gaan om een woongroep die samen kookt en bijna alles onderling deelt, maar ook zelfstandig wonende buren die slechts een tuin delen, en alles daar tussen in.
Monique Rijksen,werkt zowel voor corporaties, gemeentes als bewonersgroepen zelf. Monique Rijksen helpt mensen en organisaties om een veilige en fijne woon-en leefomgeving te realiseren. 

CPO is uitdaging.
Bij de bewonersgroep treden vaak vertragingen op doordat men opnieuw het wiel wil uitvinden. Er is vaak te weinig kennis van bestaande modellen. Ook duurt het vaak lang voordat een groep helder krijgt wat ze precies wil en wat ze bindt. Heeft de groep een gezamenlijk streven of identiteit of juist niet? Hoeveel energie en tijd wil je dat bewoners in het geheel steken? In welke sfeer willen ze wonen? Wil men vooral goedkoop wonen, of toch maar ecologisch? Wil de groep voorzieningen delen of niet? Allemaal dezelfde badkamer, of niet?

Afgewogen en geïnspireerde besluiten nemen met een groep bewoners vraagt om afstemming en vergroot de kans op fricties. Er dient vaak, naast de afspraken die er zijn met de corporatie, ook nog rekening gehouden te worden met het door de gemeente aangegeven kader.

De begeleiding
Een woningbouwcorporatie kan erbij betrokken worden voor de begeleiding van het bouwproces tot aan de start van de bouw. De corporatie zorgt ervoor dat een project vlot, professioneel en kosten efficiënt verloopt.

Ir. Monique Rijksen, Architect biedt expertise om het co-creatie proces te begeleiden. Zowel in het voortraject, op het gebied van groeps- en ideevorming, als in de ontwerpfase. Tevens kan Monique Rijksen de rol van facilitator vervullen.

 Ideevorming en co-creatie
In het voortraject stellen we samen een programma van wensen en eisen op. Het gaat daarbij om de verwezenlijking van de woonambities van de toekomstige bewoners.

In een programma van wensen en eisen zit de ‘harde’ input zoals: constructieve mogelijkheden, installatietechnisch, bouwbesluit ed.

In een programma van wensen en eisen zit ook de ‘zachte’ input. Deze input is persoonlijk en subjectief. Deze gaat over de belevingswereld van de bewoners, de gebruikers. Deze is afhankelijk van: eigen logica, gewoonten, belangen, voorkeuren en dromen. Dit is de context waarbinnen de nieuwe ruimten gaan functioneren. Deze context, de beleving van de gebruiker, is te onderzoeken met behulp van contextmapping.

Lees hier meer over contextmapping.

Wilt u graag meer informatie of nader kennismaken? Neemt u gerust contact op.

lid van de Bond van Nederlandse Architecten