Blog

Samen ruimtes verbeteren en mooi maken

‘’Ik voel me niet prettig op mijn werk door de inrichting, mijn werkomgeving.’’

Dit is een uitspraak van een vrouw die manager Zorg is bij een zorghotel. Een dame die zich met hart en ziel inzet voor haar werk. En oog heeft voor de invloed van ruimtes op het welbevinden van mensen, zeker mensen die ziek zijn! Tijdens een workshop waar we beide aanwezig waren deelde ze haar zorg over de negatieve invloed van de omgeving op hoe zij en de gasten zich daar voelen. De afstemming van kleuren en contrasten was compleet mis. De gekozen materialen voor de wanden zorgde voor onprettige werkruimtes. Het raakte haar echt dat er geen aandacht was voor de beleving van de ruimtes en het effect op mensen!

Jolanda van der Spiegel van The Collections en ik hebben een aantal mensen verzameld om een workshop van Iris Bakker geregeld te krijgen. Ik had een keer een lezing van Iris meegemaakt over de beleving van ruimtes. Gisteren op een netwerkbijeenkomst kregen we de opdracht om met iemand te gaan praten die we nog niet kennen en in plaats van een algemeen verhaal te gaan vertellen over wat je doet, je sprankelmoment van afgelopen week te delen met elkaar. Wat gaf je energie? Voor mij was de lezing van Iris een sprankelmoment. Graag wilde ik meer van haar leren over dit onderwerp waar ze op gepromoveerd is.

De workshop had als titel: Huiskamerbijeenkomst, ‘Zorg voor mens en omgeving via de Zintuigen’. Waarom ervaren we de ene ruimte als plezierig en de andere niet? En hoe creëer je een omgeving die uitnodigend is voor mensen?

expeditie zintuigen

In de workshop kregen we uitleg over de 12 zintuigen: wat doen ze, wat is de samenhang en wat is de zin? Daarna zijn we aan de hand van een methode waarbij we onze eigen zintuigen gebruiken een ruimte gaan beoordelen. Door het gebruik van deze methode en het gesprek erover kun je elkaars beweegredenen beter leren kennen waardoor we in staat zijn tot overeenstemming te komen over eventuele maatregelen om de situatie, de ruimtes te verbeteren.

Begin november krijgen we een vervolgworkshop: ‘kleur, natuur, zintuigen en interieur’.

Ik ben altijd bezig om mezelf verder te ontwikkelen, om nieuwe kennis en ervaring op te doen. Om mensen en organisaties te  adviseren en begeleiden om te komen tot die fijne en veilige leef-, werk- en woonomgeving. Duurzaamheid, energiezuinig is daarbij geen doel op zich maar vanzelfsprekend en noodzakelijk om dat bij iedere opgave mee te nemen.

Voor meer informatie over Iris Bakker, haar werk en de workshop.

 

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply