Portfolio

rozenstraat-portfolio

Nieuwbouw woningen Rozenstraat

soort project: Sloop-nieuwbouw aan de Rozenstraat, Amsterdam, van 15 koopappartementen geschikt voor ouderen.
jaar: 2000-2011
opdrachtgever: Eigen Haard woningbouwcorporatie, Amsterdam
bouwer: Van Braam Minnesma Bouw, Wormerveer
architect: Scala Architecten, Den Haag. Mieke Bosse en Monique Rijksen

NextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnailNextGen ScrollGallery thumbnail

dscn4645
dscn5352
dscn5413
dscn5426
img_0556-uitsnede

Het project Rozenrood te Amsterdam bestaat uit twee delen; sloop/nieuwbouw aan de Rozenstraat en renovatie aan de Rozengracht. Het project is als 1 cluster met een gezamenlijke binnentuin ontwikkeld.

Aan de Rozenstraat zijn 15 nieuwbouw koopappartementen verdeeld over 6 panden. Het zijn appartementen geschikt voor ouderen. Bijzondere nieuwbouw, die elementen uit de oudbouw respecteert. In de gevel zijn monumentale elementen opgenomen die uit deze oudbouw komen. De ‘Van Houten halsstukken’ zijn weer teruggeplaatst op de gevels. De halsstukken zijn vernoemd naar de bouwkundige E. van Houten, (hoofd)inspecteur van het Gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht. Hij zette zich de vorige eeuw in voor het behoud en de herplaatsing van historische geveltoppen van gesloopte Amsterdamse woonhuizen.  Tevens is een halsstuk uit de monumentenwerf van de gemeente Amsterdam op de gevel ernaast herplaatst. .Er zijn twee ‘tweeling-panden’. De panden hebben ieder geheel hun eigen identiteit. Ze zijn ontworpen als 6 herenhuizen. Behalve wellicht aan de portiekentree, die herkenbaar is, is het niet zichtbaar dat er 15 appartementen met lift inzitten. De woningen op de begane grond met eigen voordeur maken de straat levendig. Niks is standaard, over ieder detail is nagedacht. Deze aandacht en zorgvuldigheid is af te lezen aan de gerealiseerde sociale koopwoningen.