Over Monique

monique Rijksen

Creatief én praktisch, die combinatie bepaalde de keuze voor de studie bouwkunde aan de TU in Delft. Sinds 1996 is Monique Rijksen werkzaam als architect. In 2011 is Monique gestart met haar eigen architectenbureau, waarin zij mensen en organisaties helpt om een veilige en fijne werk- en woonplek te realiseren, passend als een handschoen.

”Ik heb ervaren hoe belangrijk het is dat er ruimtes zijn waar je je prettig en veilig voelt. Ik wil een bijdrage leveren om meer kleur te geven aan de leefomgeving van mensen.
Ik ontwerp ruimtes waar je je geborgen voelt maar ook ruimtes die inspireren en prikkelen.
Mijn passie ligt bij de transformatie en renovatie van een bestaand gebouw of ruimte. Laag voor laag doorgrond ik de ziel van het gebouw en zijn bouwkundige staat.
Daarnaast begeleid ik mensen bij het
ontdekken van hun gewenste beleving en gebruik, als bij het tot uitdrukking brengen daarvan in hun gebouw of ruimte.

Monique heeft na haar studie bouwkunde aansluitend de Praktijkopleiding Architectuur en Stedenbouw gedaan. Tegelijkertijd is zij in 1996 gestart met werken bij Atelier PRO Architecten in Den Haag. Daarna heeft zij onder meer gewerkt bij Feekes&Colijn architecten in Utrecht en bij Han van Zwieten architecten in Amersfoort.

Monique heeft ervaring in het gehele bouwproces, van concept ontwikkeling tot het doorwerken naar realiseerbare plannen. Monique was 15 jaar medewerker bij verschillende architecten bureau’s. Met verschillende werkwijzes en architectuur stijlen. Van moderne tot historische bouw, van nieuwbouw tot renovatie. De laatste 5 jaar was ze werkzaam bij Scala Architecten in Den Haag.

Monique heeft zich gespecialiseerd in renovatie, herontwikkeling (transformatie) en uitbreiding van bestaande gebouwen. Zij gebruikt daarbij haar kennis over healing environments. Zij adviseert en ontwerpt met zorg, ook voor de zorg. Gericht op de beleving maar ook praktisch kloppend. Zij heeft zich bekwaamd in het doen van belevingsonderzoek bij gebruikers. Zij ontwikkeld en zet daarvoor diverse creatieve tools in. Zij deed daarvoor kennis op over het zintuig als maatstaf, omgevingspsychologie, contextmapping en creatief denken.

Monique helpt mensen om een goed beeld te krijgen van de gewenste omgeving en uitstraling van hun gebouw. Met haar enthousiasme en creatieve tools helpt ze mensen om verder te kijken dan wat men kent. Daarnaast helpt ze ook om met verschillende gebruikers samen keuzes te kunnen maken bij de ideevorming. Zij maakt daarvoor zowel de ‘harde’- als de ‘zachte’ input voor hun ontwerp inzichtelijk. Doordat Monique rustig en betrokken is, weet zij de juiste vertrouwensband te scheppen die voor dergelijke projecten nodig is.

Architectuur is voor haar niet alleen een mooi plaatje. Alle aspecten moeten kloppen. Naast het vinden van een optimale oplossing, die het wezen van de opgave in beeld brengt, gaat het ook om de realisatie, de kennis van bouwtechniek, het proces en de betrokkenheid.

Nieuwsgierig naar mijn manier van werken? Graag maak ik kennis met je. Zo kunnen we allebei kijken of ‘het klikt’ tussen ons.