Blog

Aikidoka | over Monique

monique in actie-kidslessen

Naast architect ben ik ook al 17 jaar aikidoka. Aikido is mijn sport, passie en levensvisie.

Waarom aikido?

De aerobics lessen die ik volgde gaven me geen voldoening meer door te weinig uitdaging en diepgang. Ik was nieuwsgierig of een vechtsport iets voor me zou zijn. De gouden gids erbij gepakt. Lang geleden dus! Eerst een proefles taekwondo, dat was me te hard. Daarna aikido, ik was meteen verkocht. De hakama’s, zwarte broekrokken gedragen door de gevorderden, bewogen door de snelle ronde bewegingen sierlijk in het rond. Prachtig! ‘Goed uitgevoerd fascineert Aikido als een mooie dans.’(Francisca van Leeuwen: http://www.aikidodenhaag.nl/aikido/wat-is-aikido)

Monique-Aikido

Wat is aikido?

Aikido is Budo, een Japanse verdedigingskunst. Het is een fysieke, mentale en spirituele training. Je leert met je energie omgaan én je ontwikkelt jezelf. Het grote verschil met vechtsporten als karate en judo is dat in aikido iedere vorm van competitie afwezig is.

Letterlijk genomen betekent aikido de weg om in harmonie met Ki te Leven.
‘Ai’ staat voor harmonie, liefde.
‘Ki’ is energie, intentie.
‘Do’ is de (levens)weg.

Het gaat er in aikido zeker niet om dat je keihard en meedogenloos bent. Het doel is dat je de aanval niet ziet als een aanval maar als een hoeveelheid energie die je liefdevol opneemt, afbuigt en, indien de aanvaller blijft komen, je die wel op zijn plek zet. Zonder de ander kapot te maken. In aikido gaat het om, in alle rust, zeer aanwezig zijn, de regie nemen en precies en doelgericht doen wat er nodig is. Je doet alles met aandacht omdat je tijd genoeg hebt. Die tijd ‘dwing je af’, die creëer je zelf door de regie te nemen en houden. Ontzettend moeilijk maar enorm boeiend!

Aikido is een metafoor voor het leven. Je kunt de technieken als het ware ‘lezen’ en toepassen in het dagelijks leven.

Welke punten uit de aikido probeer ik te gebruiken in mijn leven, mijn werk?

  • Vanuit rust, zelfvertrouwen en meebewegen, ontdek je de vele mogelijkheden om uit de aanval/het conflict/ het probleem te komen.
  • Het innemen van je eigen ruimte en deze behouden.
  • Gecentreerd zijn.
  • De kracht van zachtheid.
  • Punt bepalen, focussen en vanuit vertrouwen, doelgericht ergens naartoe bewegen.
  • Respect en samenwerken.
  • Door actief te zijn, door te bewegen kom je uit je hoofd en komt er ruimte voor spontane ‘bewegingen’/ creativiteit.

Waar beweeg ik naartoe?

In december 2014 heb ik de 1e dan graad/zwarte band behaald. Op dit moment geef ik samen met Annibale Madeddu kinderaikido lessen op een basisschool. Zondag start ik met de aikido-lerarenopleiding. Mijn voorbeeld en inspiratie is mijn sensei Francisca van Leeuwen. Naast het geven van zeer inspirerende lessen traint ze zelf ook nog steeds, als 75 jarige en met de 5e dan graad. Ik hoop het net zo lang te kunnen blijven beoefenen.

Ik blijf doorbouwen, als architect maar zeker ook aan mijn aikido.

groepsfoto groep 4-5-6

This Post Has 0 Comments

Leave A Reply